Tancant “Misèries humanes i política miserable” La interpretació del Dret

Clica aquí para la version en castellano.

No sabia com fer per donar les gràcies a totes les persones que han llegit la història que vaig publicar el 4 de novembre,  gairebé dues mil visites en poc més d’una setmana. A algunes que em vareu escriure missatges directes per les xarxes socials o al meu correu electrònic ja us he contestat per la mateixa via. He rebut molts i molt bons consells i suggeriments i penso seguir-los.

Al final he decidit escriure aquest post amb una triple intenció. La primera ja l’he declarat: agrair-vos les mostres de suport. La segona, comunicar-vos que tanco aquest trist fragment de la meva vida,  no vull instal·lar-me en el passat i en l’espiral de ràbia que això pot suposar i passo pàgina. M’estimo més mirar cap endavant i seguir treballant amb gent com vosaltres en aquesta lluita contínua per un present i un futur millor.

La tercera, és compartir una reflexió sobre el Dret i  la seva interpretació, fent servir com a exemple la recent sentència del Jutjat Contenciós Administratiu núm.  7 de Barcelona relativa al nomenament com a Lletrada del Gabinet Jurídic de la Generalitat d’una persona que no reunia les condicions legals per ser-ho.

El Dret, com a sistema de normes i valors que ens ajuda a viure en comunitat, requereix d’interpretacions regulars per adequar allò que es va preveure en un moment determinat, a la realitat del moment en el que es vol aplicar. Les persones que fan aquesta interpretació són professionals especialitzats, alguns amb rols ben coneguts: jutges, fiscals, advocats. Altres no són tan notoris i passen més desapercebuts però exerceixen una notable influència: des del funcionari que valora la procedència d’una informació o una documentació fins al responsable d’un expedient administratiu.

La Generalitat té un Gabinet Jurídic composat per professionals amb profunds coneixements del Dret que han hagut de superar unes proves no gens fàcils i que tenen com a funció principal “l’assessorament en dret i la representació i la defensa jurídica del Govern de la Generalitat de Catalunya i de la seva Administració”. Recentment jo he viscut en primera persona la interpretació que aquests professionals han fet en l’expedient disciplinari al que m’he referit en el post anterior.

La sentència que he posat com a exemple declara els fets següents:

a)      El Gabinet Jurídic convocà mitjançant la Intranet (ATRI) un lloc de treball de Lletrat i demanà com a requisits ser llicenciat en dret i tenir el nivell corresponent de català.

b)      Entre d’altres persones es presentà una funcionària amb plaça d’auxiliar administrativa (grup “D”) a la Generalitat tot i que és llicenciada en dret. El Gabinet Jurídic nomenà aquesta persona com a Lletrada interina.

c)      Una persona que es considerà perjudicada presentà recurs al jutjat

d)      La jutgessa ha dictat sentència anul·lant l’acte de nomenament per manca absoluta de requisits.

Considerar que una persona funcionària del grup “D” pot ocupar un lloc reservat al Grup “A”, saltant tres nivells de cop, és un error admissible en algú amb pocs coneixements de Dret, però no se li pot acceptar al Gabinet Jurídic de la Generalitat perquè no dóna la imatge de profunds coneixedors del Dret que han de tenir i que, em consta, que tenen.

L’anècdota que fa més morbosa aquesta informació és que la persona nomenada d’aquesta manera és cunyada del Conseller d’Interior i esposa del Director del Servei Meteorològic de Catalunya.

Tothom, incloent-hi els familiars dels alts càrrecs, té dret a tenir la seva vida professional; la dignitat de les persones és un dret inalienable. Només vull senyalar que aquest error ha pogut fer malbé la imatge del Gabinet Jurídic per la notorietat i repercussió mediàtica.

No em consta que s’hagi obert cap expedient informatiu per esbrinar com es va poder cometre aquest error i si hi ha alguna persona responsable. Fora bo que si s’ha fet es publiqués.

Confesso que em resulta difícil no fer comparacions amb el meu cas, però em resistiré, perquè he promés passar pàgina. Les deixo per als vostres judicis.

Anuncios
Galería | Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s