A voltes sobre el multireferèndum i la Junta Electoral Central. És la democràcia estúpids!!!

La paraula estúpid, prové del llatí “stupere” (quedar paralitzat). La seva arrel indoeuropea és “(s) teu” (pegar, empènyer). Aquest origen serveix per definir dos conceptes contradictoris:  l’estudiós i a l’estúpid. El primer és el que es pega als llibres i el segon és aquell a quin han pegat i queda atordit.

Alguns governants i alguns partits polítics (no es pot generalitzar de manera absoluta) deuen considerar que la ciutadania és estúpida i per això la llei orgànica del règim electoral general ens protegeix d’aquesta, la nostra estupidesa, i la junta electoral executa amb ma d’acer aquesta protecció.

Vegeu el sentit de l’article següent de l’esmentada llei electoral (en la versió original en  castellà que sona més dur):

Artículo 144. Delitos en materia de propaganda electoral

  1.  Serán castigados con la pena de prisión de tres meses a un año o la de multa de seis a veinticuatro meses quienes lleven a cabo alguno de los actos siguientes:

a) Realizar actos de propaganda una vez finalizado el plazo de la campaña electoral.

b) Infringir las normas legales en materia de carteles electorales y espacios reservados de los mismos, así como las normas relativas a las reuniones y otros actos públicos de propaganda electoral.

Pena de presó!!! Per fer propaganda, un cop finalitzada la campanya electoral que, com tothom sap, en el cas espanyol és un dia abans de la votació per tenir una “jornada de reflexió” en la que meditar el nostre vot. Durant aquesta jornada, els mitjans de comunicació, ràdio, premsa, televisió no fan propaganda electoral, no, es dediquen únicament a glossar els perfils i les virtuts dels diferents candidats: com passegen amb la família després de “l’esgotadora campanya”, com van a votar ensenyant la seva papereta, què han dit durant la campanya i altres subtileses que, cal ser estúpid, per no considerar que poden tenir tanta incidència en el comportament electoral com si es mantingués viva la campanya. Perquè aquesta prohibició de parlar de política durant unes eleccions? Perquè aquest silenci sobre el debat polític. És que el poble és tan estúpid que es deixarà ensarronar per la propaganda, comentari o argument de l’últim dia?

Quin mal fa votar en unes altres urnes?

La Junta Electoral ha prohibit la iniciativa ciutadana coneguda com a multireferèndum (perquè són moltes les preguntes que es sotmeten a consulta) per considerar que tenen caràcter “polític” (uy! quina por, fan política).

Fa gairebé una setmana, el passat 18 de maig, el poble suïs va votar en una de les quatre convocatòries que es fan anualment perquè el poble prengui decisions (que en ocasions poden ser contràries a les adoptades pel Parlament o el govern). En aquest ocasió es va fer un multireferèndum i el país no va esclatar. En realitat era un pluri multi referèndum perquè a nivell federal es votaven quatre coses i després s’afegien les votacions a nivell cantonal i a nivell municipal. I el país va sobreviure. Aquí podeu veure els resultats de les votacions en el nivell federal

http://www.swissinfo.ch/spa/noticias/politica_suiza/Mapa_con_los_resultados_de_las_votaciones_.html?cid=38478728

Deu ser que el poble suïs no és tan estúpid com el poble català o que els seus governants i les seves juntes electorals ( o el que sigui que s’hi sembli) no protegeixen prou a la seva gent. El cas és que van votar coses tan diverses i contradictòries com la compra d’avions de combat o el salari mínim. El poble suís no es va deixar influenciar per un tema per votar respecte d’un altre. De fet els resultats són curiosos, per exemple es va rebutjar l’establiment d’un salari mínim i la compra d’avions de combat. A favor del salari mínim només van votar un 23,7%, mentre que a favor de la compra d’avions, gairebé el doble, el 46,6%. Increïble!!! Van saber votar coses diferents en un mateix moment. Art pur, prestidigitació, màgia. És més, les votacions del 18 de maig, en realitat van començar un més abans. De fet en les urnes del dia de la votació no vota més d’un 20%, normalment, la majoria vota per correu o en urnes instal·lades als ajuntaments es dels 30 dies anteriors a la data de la votació. Potser és que no són tan influenciables com nosaltres?

Perquè això no pot ser possible al casa nostra? És que som més estúpids, o més idiotes?. Si la democràcia es fonamenta en la sobirania del poble i el poble és estúpid, tindrem una societat estúpida i uns governants estúpids, la vida seria estúpida i l’estupidesa regnaria (dit sigui sense doble intenció).

Aquest és el camí que ens dibuixa la criminalització d’una consulta popular promoguda per la iniciativa ciutadana que no hauria de molestar a ningú (potser els resultats sí) i que la seva prohibició és un greu atemptat a la llibertat, la pluralitat i la lliure expressió, és a dir és un atemptat als fonaments de la democràcia.

Ja està bé de tractar-nos de manera infantil, cal reclamar el dret a ser adults en política, a poder prendre decisions, a equivocar-nos per poder rectificar després, a créixer compartint encerts i errors. A no dependre de cap autoritat paternal sinó a actuar com a éssers lliures i sobirans.

Anuncios
Galería | Esta entrada fue publicada en Calidad democrática, Participación ciudadana. Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a A voltes sobre el multireferèndum i la Junta Electoral Central. És la democràcia estúpids!!!

  1. Pingback: Fernando Pindado: Suitzako multirreferenduma eta Espainiako hauteskunde legearen absurdua

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s